Veckans goding är tillbaka!

En festlig oxfilé går alltid hem på en lördagmiddag.
Olja kryddad med äkta vanilj, ringlad över rotsakerna,
ger däremot definitivt överraskningeffekt!



Oxfilé med rostade grönsaker & potatispuré
    
    500 g Oxfilé
 
  1 st Vaniljstång   
  2 tsk Margarin flytande 80%   
  3 st Morot   
  2 st Palsternacka   
  1 bit/bitar Kålrot   
  1 msk Olja, övriga  
 
  800 g Potatis   
  1 dl Lättmjölk 0,5%   
  1 dl Ost riven max 31%   
  1/2 knippe Timjan  

Krydda filén med salt och svartpeppar och bryn den runt om i margarin.
Lägg över i en ugnsform och sätt i en köttermometer.
Stek i ugn 150 grader tills innertemperaturen är 60 grader.
Ta ut filén och låt den vila i folie en stund.
Skala och strimla rotfrukterna.
Dela vaniljstången på längden.
Skrapa ur fröna och blanda med oljan.
Lägg rotsakerna på bakplåtspapper i en ugnsform.
Ringla över oljan och blanda.
Krydda med salt och rosta i ugn 225 grader ca 30 minuter, rör då och då.
Koka potatisen mjuk, häll på het mjölk och vispa till ett luftigt mos.
Blanda ner ost och smaka av med salt och peppar.
Lägg moset i portionsformar eller i en stor form och gratinera i 225 grader ca 10 minuter.
Servera filén med rotsaker och potatispuré.
Garnera med timjan.

   Smaklig spis!

Kommentera inlägget här :