ETT MÅSTE PÅ JULBORDET

Finsk kålrotslåda

1 kg kålrötter
2 dl ströbröd
4 dl grädde
1 dl sirap
1 1/2 tsk mald ingefära
1 msk salt
1-2 krm vitpeppar
1 ägg

Skala och skär kålrötter i stora bitar och koka dem
i lättsaltat vatten under lock tills de är mjuka.

Låt ströbröd svälla i grädde.

Häll av kålrotsspadet, men spara det.
Mosa kålrotsbitarna eller mixa dem.

Blanda ströbröd, mixad kålrot, sirap samt mald ingefära, vitpeppar och salt.
Vispa upp ägg lätt och tillsätt det.
Späd med spadet till lös konsistens.

Sätt ugnen på 175°C.
Häll massan i en ugnssäker form.
Strö över ströbröd och mönstra ytan med en gaffel.
Lägg några smörklickar ovanpå och grädda lådan i 1 1/2-2 timmar,
beroende på om man har en hög eller vid form.
Lådan kan frysas.

Som sagt, ett måste på julbordet!

Kommentera inlägget här :